Middelkerke krijgt een groene zeedijk

Projectinfo

De zeedijk van Middelkerke is de langste van de kust en op sommige plaatsen kwestbaar bij zware storm. Samen met de gemeente Middelkerke gingen we op zoek naar een oplossing waarbij kustbescherming en kustbeleving hand in hand gaan.

Geen grote betonnen structuren of exuberante bouwbudgetten. In plaats van een traditionele harde renovatie met beton en andere harde structuren zetten we in op een groene grasdijk in de residentiële zones en een golfdempende uitbouw (GDU) in de centrumzones. Deze aanpak is een toonbeeld van het groeiende belang van duurzaamheid in grote openbare werken. Het verhoogt de kustveiligheid, heeft oog voor het klimaat, en creëert ruimte voor wandelen, fietsen en ontspannen op de zeedijk

Het project is opgedeeld in drie fases:

Fase 1: Noordzeelaan tot aan de Oceaanlaan

De eerste fase van de werken start op 18 januari 2021. Startpunt van de eerste projectzone is het strand en de zeedijk ter hoogte van de Noordzeelaan. Vanaf 18 januari wordt de eerste strook grasdijk aangelegd. Aansluitend wordt de bovenlaag gerenoveerd. Tegen de zomer van 2021 moet deze fase afgerond zijn.

Fase 2: Noordzeelaan tot aan het Rauschenbergplein

In september 2021 starten de werken aan de GDU in Westende-Bad, gecombineerd met de herinrichting van het Rauschenbergplein. De GDU is de golfdempende uitbouw. Een stijlvolle, lager gelegen wandeldijk die ook dient als keermuur bij extreme golfslag.

Fase 3: Rauschenbergplein tot aan het Grand Hotel Bellevue (de Rotonde)

De laatste projectzone start in september 2022, loopt tot aan de Rotonde en moet afgewerkt zijn tegen juni 2023. Met de aanleg van 650 m groene grasdijk en een nieuwe bovenlaag is dit het langste projectonderdeel.

Nieuw gezicht voor zeedijk Middelkerke - aanduiding zones

Planning
  • Fase 1: Noordzeelaan tot aan de Oceaanlaan: start op 18/1/2021 - einde tegen zomer 2021
  • Fase 2: Noordzeelaan tot aan het Rauschenbergplein: start in september 2021
  • Fase 3: Rauschenbergplein tot aan het Grand Hotel Bellevue (de Rotonde):  start in september - einde tegen juni 2023